contact@adeomed.ro

0772 020 200

București, Intrarea Silistraru 24, Sector 6

Gigantismul și acromegalia sunt două afecțiuni cauzate de secreția excesivă de hormon de creștere (GH) de către glanda hipofiză, dar apar în etape diferite ale dezvoltării.

  • Gigantismul se manifestă la copii și adolescenți, înainte de închiderea cartilajelor de creștere ale oaselor. Excesul de hormon de creștere determină o creștere excesivă a oaselor lungi, ceea ce duce la o înălțime mult peste medie și membre disproporționat de lungi.
  • Acromegalia, în schimb, apare la adulți, după închiderea cartilajelor de creștere. În acest caz, excesul de hormon determină îngroșarea oaselor, creșterea anormală a mâinilor, picioarelor și trăsăturilor faciale, precum și îngroșarea pielii și a țesuturilor moi.

Cauze și simptome

Cel mai frecvent, aceste afecțiuni sunt cauzate de tumori benigne ale glandei hipofize (adenom hipofizar), care stimulează producția excesivă de hormon de creștere.
Simptomele pot include dureri articulare, oboseală, modificări ale feței și mărirea organelor interne, ceea ce poate duce la complicații cardiovasculare sau metabolice.

Exemple celebre

  • Robert Wadlow – cunoscut drept „cel mai înalt om din lume” (2,72 m), a suferit de gigantism cauzat de un adenom hipofizar.
  • André the Giant – celebrul luptător și actor francez, avea acromegalie, care i-a determinat statura impozantă și trăsăturile faciale proeminente.

Tratament

Medicamente, intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii hipofizare sau radioterapie pot fi utilizate pentru a controla secreția de hormon de creștere și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Ce medici tratează gigantismul și acromegalia?

Diagnosticul și tratamentul gigantismului și acromegaliei necesită o abordare multidisciplinară, implicând mai mulți specialiști:

Endocrinolog – este specialistul principal care diagnostichează și tratează tulburările hormonale. El efectuează teste de sânge pentru măsurarea nivelului de hormon de creștere (GH) și IGF-1 și recomandă tratamente medicamentoase pentru reglarea acestora.

Neurochirurg – în cazurile în care gigantismul sau acromegalia sunt cauzate de un adenom hipofizar, neurochirurgul poate efectua o intervenție chirurgicală minim invazivă (de obicei, prin abord transsfenoidal) pentru îndepărtarea tumorii.

Radioterapeut – dacă operația nu poate elimina complet tumora sau dacă tratamentul medicamentos nu este eficient, medicul radioterapeut poate recomanda radioterapie stereotactică pentru a reduce dimensiunea tumorii și a controla secreția excesivă de hormon de creștere.

Oftalmolog – tumorile hipofizare pot afecta nervii optici, ducând la vedere încețoșată sau pierderea vederii periferice. Un oftalmolog poate evalua și monitoriza aceste simptome.

Cardiolog și medic internist – acromegalia poate cauza hipertensiune, probleme cardiace sau diabet, iar acești specialiști pot ajuta la gestionarea complicațiilor asociate.

Dacă ai nevoie de mai multe informații sau de o consultație, specialiștii Adeomed sunt aici pentru tine!